Biała lilia oraz białe trufle. Co wyróżnia te dwa składniki i dlaczego warto sięgać po kosmetyki, które je zawierają?
Jeśli chcemy dbać o swoją skórę świadomie i ograniczać jej ekspozycję na substancje, które mogą ją podrażnić – najlepiej zwrócić się w kierunku kosmetyków dedykowanych konkretnym potrzebom skóry. Roślinne ekstrakty i olejki potrafią wydobyć naturalne piękno skóry. Na jakie roślinne dodatki należy zwrócić szczególną uwagę?
Biała lilia
Biała wieloletnią lilia jest rośliną z rodziny liliowatych. Rośnie przede wszystkim na obszarach śródziemnomorskich, ale pojawia się także w pozostałych zakątkach Europy, a także w Azji zachodniej. Może być zarówno rośliną hodowlaną, jak i rosnąć dziko, przy zagrodach wiejskich i na polach. Zwykle osiąga wysokość między 60 a 150 cm. Ma piękne, białe kwiaty o dość dużych rozmiarach, w których środku znajdują się pręciki z długimi pylnikami o żółtej barwie. Biała lilia znana jest ze swojego intensywnego, bardzo przyjemnego zapachu, który bywa wykorzystywany w kosmetyce. Ale to nie jedyna zaleta tego składnika. Jedną z jej największych zalet jest tzw. efekt filmogeniczności wywoływany przez obecne w niej polisacharydy. Oznacza to, że skóra posmarowana kremem lub serum z ekstraktem z białej lilii zatrzymuje wodę, dzięki czemu staje się elastyczna i dobrze nawilżona. Oprócz tego biała lilia ceniona jest za działanie ochronne, przeciwzapalne, ściągające, zmiękczające i wygładzające. Wiele osób lubi również wywoływany przez nią efekt chłodzący. Kremy z dodatkiem białej lilii świetnie sprawdzają przy pielęgnacji skóry wrażliwej, przesuszonej oraz skłonnej do podrażnień.
Biała trufla
Biała trufla to naprawdę ekskluzywny składnik kosmetyków, ponieważ stanowi bardzo rzadki, a jednocześnie ceniony i poszukiwany rodzaj tych grzybów. Jej zastosowanie jest zresztą znacznie bardziej wszechstronne – uważa się, że jest również jednym z najsmaczniejszych produktów spożywczych na świecie. Charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem – ciekawostką jest, iż w czasach renesansu w ramach zabawy pałacowej poszukiwano trufli przy pomocy specjalnie wytresowanych do tego celu psów. Grzyby te rosną pod ziemią i funkcjonują w symbiozie z korzeniami drzew. Rosną przede wszystkim na południu Francji oraz w północnej i środkowej części Włoch. Niestety, nie da się ich sztucznie uprawiać – wszystkie zbiory pochodzą z naturalnych miejsc ich występowania. Nic dziwnego, że grzyby te są tak kosztowne, a koneserzy są w stanie zapłacić za nie naprawdę wygórowane sumy. Oczywiście, ich właściwości sprawdzają się również w branży kosmetycznej. Biała trufla jest bogata m.in. w witaminy z grupy B, białko, ergosterol (który jest prekursorem witaminy D), kwasy omega-3, witaminę C, związki cukrowe czy kwasy AHA. Dzięki temu kosmetyki ją zawierające wykazują działanie regenerujące, odżywiające, przeciwzmarszczkowe, nawilżające, napinające, ujędrniające, łagodzące, odbudowujące i odmładzające. Biała trufla pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, a także redukować przebarwienia powstałe pod wpływem wieku i szkodliwego działania promieni słonecznych. Nadaje skórze promienny, zdrowy i młodzieńczy wygląd. Ekstrakt ten znakomicie się sprawdza między innymi jako składnik kosmetyków przeznaczonych do cery dojrzałej, o nierównym kolorycie oraz pozbawionej nawilżenia.