Beautiful young woman applying organic cosmetics to her skin
Twoja twarz po nałożeniu kremu lekko się zaczerwieniła? A może czujesz nieprzyjemne pieczenie? To może być uczulenie na jeden ze składników kosmetyku. Czy może ono wystąpić również w przypadku kosmetyków naturalnych? Jak go uniknąć? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania.
Kosmetyki drogeryjne vs naturalne – które z nich uczulają?
Bardzo często mówi się o reakcji alergicznej w kontekście stosowania kosmetyków drogeryjnych. Zawartość chemii sprawia, że u niektórych osób nietrudno o wystąpienie uczulenia. Szczególnie podatne mogą być na nie osoby, które posiadają cerę wrażliwą skłonną do powstawania zaczerwienień czy pękniętych naczynek.
Podrażnienie może jednak wystąpić także po zastosowaniu kosmetyków naturalnych. Oczywiście nie jest to regułą i zazwyczaj dotyczy niewielkiego odsetka osób. Należy się liczyć z faktem, że substancje naturalne, np. pochodzenia roślinnego mogą stać się potencjalnym alergenem.
Niestety, nie jest tak, że nasz organizm reaguje alergicznie tylko w przypadku szkodliwych dla niego substancji. Nie brakuje przecież osób uczulonych chociażby na pyłki kwiatowe. Ponadto, niektóre alergie pojawiają się wraz z wiekiem. Warto zatem obserwować swój organizm, a także reakcję skóry na różne kosmetyki.
Jak odróżnić podrażnienie od alergii?
Podrażnienie może wystąpić chwilowo. Najczęściej nie trwa dłużej niż kilka godzin. Jego objawem jest przeważnie delikatne zaczerwienienie lub rumień. Powinny ustąpić niemal od razu po zakończeniu używania kosmetyku.
W przeciwieństwie do podrażnienia, które jest reakcją skórną, alergia może okazać się znacznie bardziej uporczywa. Przeważnie rozpoznać można ją po tzw. pokrzywce, czyli wysypce w obrębie miejsca, które zetknęło się z alergenem. Niekiedy zdarza się również, że pokrzywka pojawia się także w innych miejscach, a nawet na całym ciele. Wystąpić może także opuchlizna. W takiej sytuacji warto skonsultować się z dermatologiem.
Jak sprawdzić, czy masz uczulenie na kosmetyk?
Najlepiej testując go. Nie oznacza to oczywiście, że masz nałożyć krem na twarz i czekać na to, czy nie pojawi się na niej zaczerwienienie albo co gorsze pokrzywka. Wystarczy, że rozsmarujesz niewielką ilość kosmetyku np. na przedramieniu czy nadgarstku i odczekasz przynajmniej dobę. Niekiedy dla większego poczucia bezpieczeństwa możesz poczekać nawet 48 godzin (choć najczęściej potencjalne uczulenie powinnaś dostrzec w ciągu najbliższych godzin).
Jeśli pomimo upływu czasu nie zauważyłaś u siebie żadnej negatywnej reakcji skórnej,to znak, żę śmiało możesz stosować dany kosmetyk.
Które składniki naturalne najczęściej uczulają?
Przede wszystkim warto podkreślić, że kosmetyki naturalne uczulają dość rzadko. Są to w pełni bezpieczne produkty kosmetyczne, które przed dopuszczeniem na rynek podlegają licznym badaniom i testom. Nie musisz zatem obawiać się, że sięgasz po kosmetyk, który nie został dokładnie sprawdzony.
W Calluna Medica również sami przykładamy ogromną wagę do jakości zastosowanych składników, a także bezpieczeństwa naszych kosmetyków. Wybierając nasze produkty masz zatem pewność, że odpowiednio dbasz o swój wygląd bez szkody dla Twojego zdrowia.
Nie da się jednak w 100% wyeliminować ewentualnych podrażnień skórnych. Choć zdarzają się rzadko, to bywa, że mogą się pojawić. W takim przypadku należy po prostu zmienić kosmetyk na inny.
A które składniki kosmetyków naturalnych uczulają najczęściej? Na tej liście znajduje się przeważnie:
- nagietek,
- arnika,
- ostropest,
- krwawnik
- olejek lawendowy,
- olejek miętowy.
Ich obecność nie oznacza, że dany kosmetyk na pewno wywołuje podrażnienie. Prawdopodobieństwo jest niskie, lecz warto wiedzieć, co robić w takiej sytuacji. W większości przypadków wystarczy odstawić kosmetyk. Jeśli się niepokoisz, umów się do dermatologa.
Czy każdy kosmetyk może potencjalnie uczulać?
Niestety tak. Nie ma znaczenia czy jest to kosmetyk naturalny, organiczny, drogeryjny czy nawet hipoalergiczny. Reakcje uczuleniowe często pojawiają się nagle i mogą wystąpić także po dłuższym czasie stosowania danego kosmetyku. Podobnie bywa z żywnością. Podstawa to rozpoznać czynniki uczulające i je wyeliminować.